Artikel fra "Lokalavisen Frederiksberg" den 11. juni 2009:

 

1. klasse - bare i 1949...

 

Skolejubilæum. Det gik ikke stille af, da 1. klasse fra Søndermarksskolen anno 1949 mødtes igen efter 50 år. Og der var ingen, der fik en sveder...

Det er en utrolig oplevelse at stå i sin barndoms skolegård - ikke mindst, hvis det er hele 50 år siden, at man første gang satte sine små, nervøse ben i skolegården, evt. med sin skoletaske på ryggen, drengene med vandkæmmet hår - og pigerne med fletninger.


Ja, det er naturligvis ikke vore dages skolegårde, vi taler om, Her er det jo nærmest en dødssynd at være ordentligt klædt på - og endnu værre, hvis man interesserer sig for sit skolearbejde.

 

Fodboldspiller for KB
Men sådan var det ikke i 40’erne - og i al fald ikke på Søndermarksskolen i 1949, hvor en flok små rollinger i syvårs-alderen mødte hinanden for første gang på den første skoledag.
Og det er gået godt for flokken - i al fald mødtes de fleste af dem igen forleden - 60 år efter, at de første gang satte deres ben i klasselokalet.


En af initiativtagerne til det mega-hyggelige møde (sådan hedder det i dag) var Flemming Støvring. En anden klassekammerat. Ove Larsen, var med til at tilrettelægge det hyggelige møde, og Ove er vant til gruppedisciplin fra den tid, hvor han spillede med på KB’s bedste fodboldhold.
Men han måtte ikke spille fodbold forleden dag, så havde han helt sikkert fået en svedetime, og den vil - og ville - man jo helst være foruden.

 

17 mødte op
Flemming Støvring fortælller, at det lykkedes at samle hele 17 elever fra den gamle klasse, da de fejrede 50 året for deres afgang fra skolen. Det skete ganske vist fra Sophus Franck Skolen, fordi den dengang nye skole skulle fyldes op med elever fra en række andre Frederiksberg-skoler, men det hele startede for 60 år siden på Søndermarksskolen.


- Vores klasse blev så homogen, at vi blev “forsøgsklasse” med et meget kompetent lærerteam, bl. a. den visionære Ejner Gjelstrup, som underviste os i dansk,  historie og religion, fortæller Flemming Støvring.
- Ganske vist blev religionen skiftet ud med seksuelundervisning, men det skete sandelig først, efter hjemmet havde givet skriftlig tilladelse, husker Flemming Støvring med et smil.

 

Den kolde krig
- Vores skoletid blev præget af den kolde krig, men på mange måder var det en varm tidsalder, fortsætter Flemming Støvring.
- Det var f. eks. en tid, hvor man virkelig fejrede 1. maj, i dag fejrer man noget andet, nemlig sig selv, sig selv - og sig selv.
Ideen med at sætte hinanden stævne i den gamle klasse opstod allerede for nogle år siden, da en klassekammerat bosiddende i Stockholm og en klassekammerat bosiddende i Holbæk tilfældigt kom i forbindelse med hinanden via en forsigtig e-mail.


Det viste sig imidlertid hurtigt, at de to gamle klassekammerater talte sammen, som om de havde været sammen i går, og så blev det aftalt at invitere hele klassen i den enes sommerhus i Tisvildeleje.
Selve den fysiske opsporing af de gamle klassekammerater fandt sted via et samarbejde med Stadsarkivet på Frederiksbergs Rådhus, for der opbevares klasseprotokollerne fra den såkaldte “fjerde mellem” og realklasserne med fødselsdatoer og år. Og kun med disse oplysninger kan folkeregistret finde frem til rette vedkommende.


Som det kunne forventes var enkelte klassekammerater ikke længere i live, men de fleste var klar til at mødes igen, og det første møde blev en stor succes.


Det blev mødet på Søndermarksskolen i det gamle klasseværelse også, og nu har en tidligere elev lavet en hjemmeside, som er særligt interessante for gamle elever fra Søndermarksskolen. Den kan ses på:
http://www.ugebrevetsøndagaften.dk/Skoleogungdom.htm

 

Se også:

 

http://www.ugebrevetsøndagaften.dk/Skolebesog2009.htm

 

http://www.ugebrevetsøndagaften.dk/PallesFoto.htm

 

tilbage