Frk. Eldon, Mogens Weile og Albert Einstein

 

  Mogens Weile havde frk. Eldon i kristendomsundervisning og i regning fra første til og med femte klasse. En dag i anden klasse viste hun sin sande kristelige holdning. Mogens havde nemlig fundet ud af, at djævlen måtte være menneskene (han havde opdaget årsag og sammenhæng til alverdens ondskab), hvilket hun fik af vide. Det udsagn kvitterede hun for med en knaldende lussing.

 

I femte klasse forklarede hun i en regnetime umiddelbart før vi skulle op til mellemskoleeksamen - Mogens og samtlige elever i klassen i forbindelse med hans regnekundskab - at han var så dum så han kunne se frem til en fremtid som skraldemand.

 

Hvad hun ikke vidste og havde evner til at se var:

 

at - Einstein er/var et eksempel på en person, hvis hjerne fungerede anderledes. Han klarede sig elendigt i skolen. Hans lærere spåede, at han aldrig ville blive til noget. Først da han fik hjælp til at formulere sine teorier, opdagede man hans store begavelse.

 

Han var ikke decideret ordblind, for han lærte at læse. Men han havde hele livet igennem svært ved at finde ordene, ved at stave og ved at formulere sig. Han lærte aldrig den lille tabel. Men han udtænkte hele relativitetsteorien ved hjælp af sine store visuelle evner.

 

Problemet var at få sat ord på, så han kunne gøre omverdenen delagtig i sine banebrydende ideer.

 

Det er et spørgsmål, om Einsteins evner overhovedet var blevet opdaget, hvis han havde været elev i dagens danske folkeskole. Her ville man have arbejdet med hans stavevanskeligheder, og han var næppe på noget tidspunkt nået frem til den højere matematik og fysik, fordi han ikke kunne den lille tabel.

 

Der er langt mellem Einstein’erne, men de findes. Og mindre kan også gøre det. De mere almindelige begavelser, der bare lærer på en anden måde, skal blot gives mulighed for at komme til udtryk. Mogens Weile har så senere sat sit fingeraftryk for undervisning i samfundsfag.:

http://www.samfundsfag-abc-old.dk/index.php/2012-01-28-22-15-36/forskellige-temaer/velfaerd-i-danmark

 

Klassesamfundet lever:

http://www.samfundsfag-abc-old.dk/index.php/component/content/article/103-aktuelletemaer/364-klassesamfund-dk

nederst på siden.

 

Kilde: Opinion 6, November 2002

 

tilbage